18 Eylül 2008 Perşembe

İTALYA SİCİLYA, ITALY and SICILY

İTALYA SİCİLYA, ITALY and SICILY

İtalyaya gittiğiniz zaman, özellikle güney İtalya sanki Türkiyenin devamı gibi gelir.
Neden böyledir düşünmek gerekir.

Bizim ülke ile İtalya özellikle Sicilya arasındaki benzerlikler inanılmaz derece fazladır. Akdenizin bütün bitki ve balık türlerinin yanında, kültürel olarak ailenin yeri, sert, konuşmayan hakim erkek tutumu, geçmişe verilen önem dede ve ninenin ailede yeri, çocukların geç yaşa kadar ailede kalıp şımartılmaları çok benzer.Kesinlikle bir Akdeniz kültürü vardır.Lübnan Suriyeden tutun İspanya ve Tunusa kadar din, dil, ayırımı gözetmeden devam eder.

Bizi buraya AB ve NATO İleri Araştırmalar Merkezi gönderdi. Konuda bilgisayar programları ve yazılımları ile çevre etki değerlendimesi ÇED üzerine bildirileri sunmaktı.

Kaldığımız merkez "Etta Mayorena Merkezi" idi İtalyan Faşitlerine karşı direnen bir sosyalist bilim adamının anısına yapılmıştı. Yemekler nefis idi özellikle deniz ürünleri. İçkiler tarafımızdan ödeniyordu.

Sanki İzmirdeydik.

Yanlız kaldığımız merkeze gidince orada geç vakte kadar çalışanlar için devamlı kahve vardı. Hatta ilk önce inanmadım sonra doğru çıktı solanda bir çeşme gibi yer vardı sağdan şarap soldan kahve akıyor dediler doğru imiş.

Bize burada Mafya kelimesini kullanmayın dediler. Gerekçesi burası eski tarihi feodal şehir Mafyanın yazlık yaylası imiş. Gerçekten bir dağın üzerinde kartal yuvası sanki.

Bizin o zamanki yaşlı proflar zaten Mafyadan farklı değildi. Hele bir tanesi Ankara Zıraatten çok sevimli ve tatlı dilli olan bir Kürt kökenli profumuz. Lokantalarda özellikle çok ilgi ve ikram görüyordu onu galiba şef zannetiler. Bizde onun arkasında tetikçileri gibi takılır ve en iyi muamele görürdük. O da gençlerle sohbete bayılırdı.

Kıskançlık, kolay para kazanma, gürültülü tartışma, bıçak, kan davası, büyük aile ve aile reisi kavramları aynı bizim gibi idi.

Esmer kızların güzelliği de bir alem. Sicilya Arab İtalyan karışımıdır diyorlar iki gurubunda ateşi var onlarda. Kim bu sarı röfleli bar konsumatrisi modasını çıkardı kim bu aşşağılık kompleksini bizim kadınlara taşıdı yakıcı Akdeniz güzelliği öldü.

Benim zamanın Sophia Loreni, ve Gina Lolobirigida.
Neydi o afetler ah ahhh bin kere ahhh.




Kamil.

Hiç yorum yok: